Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

 

 KUNSTgeschiedenis 2:  Keizerlijk Rome

 





 

 

KUNSTGESCHIEDENIS


Kunst spreekt tot de verbeelding. Het is de uiting van een bepaalde tijdgeest. In verschillende perioden en op verschillende plaatsen heeft kunst een andere functie gehad.
De Europese cultuur steunt op de beschaving van de Grieken en Romeinen. Al meer dan 2000 jaar herkennen we de invloed van de klassieke oudheid. In bijvoorbeeld de wijsbegeerte en democratie, maar zeker ook in de beeldhouw-, bouw- en schilderkunst worden we vaak nog herinnerd aan de Grieken en de Romeinen.

KEIZERLIJK ROME begint ongeveer 100 v.C. en eindigt rond 500. Romulus heeft Rome al in 753 v.C. gesticht, volgens de legende. Toen was het echter nog niet zo machtig als het enige eeuwen later zou worden.  De Etrusken, in het voor-Romeinse Italië, hadden bijvoorbeeld zeer lang een eigen cultuur. Ze woonden in het huidige Toscane en Umbrië. Cerveteri staat bekend om zijn Etruskische necropolis met prachtige grafmonumenten.
In de bloeiperiode van het Romeinse Rijk, wanneer de Romeinen Italië onder hun gezag verenigen, wordt aanvankelijk veel Etruskische cultuur overgenomen. Maar de Romeinen slagen erin hun machtsgebied verder uit te breiden tot Griekenland. Dit heeft grote gevolgen voor de kunst in het Romeinse Rijk.
Bouwkunst  In de tempelbouw is de Griekse invloed groot. Wèl zien we ontwikkelingen in de constructies van allerlei bouwwerken, zoals bruggen, aquaducten  en triomfbogen. De Romeinse architecten lijken haast meer ingenieurs te zijn dan kunstenaars.
Maar tegelijk is dit ook de periode waarin ongelofelijk imposante bouwwerken zijn ontstaan, zoals bijv. het Pantheon en het Colosseum. Gebouwen waar we ook nu nog vol bewondering naar kunnen kijken.
In de
beeldhouwkunst ligt de nadruk op de natuurgetrouwe weergave.  In de reliëfs op triomfbogen en zuilen worden historische gebeurtenissen uitgewerkt, zoals overwinningen en veldslagen. De stijl is sterk verhalend realistisch. Het is niet voor niets de tijd van de keizers. Dit waren machtige heersers, die zichzelf ook graag als zodanig lieten uitbeelden.
Op het gebied van
schilderkunst is veel bewaard gebleven. In Pompeii en Herculaneum zijn veel wandschilderingen in de opgegraven huizen aangetroffen.
 
Deze lezing maakt onderdeel uit van een serie van 6 lessen (Kunst van de Westerse Wereld I), die u een chronologisch overzicht biedt van de westerse kunstgeschiedenis van de Griekse Oudheid t/m het Neo-classicisme (ca. 1750-1800), waarin de klassieke oudheid sterk wordt nagevolgd.
Hierop volgt Kunst van de Westerse Wereld II, waarin in 6 lessen de 19e en 20e eeuw worden behandeld.
Te beginnen bij de Romantiek (ca. 1800) en gevolgd door vele interessante stromingen, zoals Impressionisme, Symbolisme, Kubisme, Surrealisme en Popart.

Alle lezingen uit deze kunstgeschiedenisseries kunnen los worden geboekt.
(Kosten: €140.00 per lezing + reiskosten, € 0,25 p/km)
 

naar les 3. Romaanse kunst en Gotiek

 

********************************************************************************
 

Zoals bij alle Cedarlezingen maken we gebruik van een powerpointpresentatie.

Overige gegevens, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 

 



Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur