Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING TIBET en het TIBETAANS BOEDDHISME

 

Tibet en het Tibetaans Boeddhisme

Tibet in beeld en muziek...

Tibet, het dak van de wereld, bestaat uit drie provincies: Amdo en Kham, die nu grotendeels zijn opgenomen in enkele Chinese provincies,  en een deel, dat tegenwoordig omschreven wordt als de Tibetaanse Autonome Regio. Dit laatste deel noemen wij Tibet. 
 
Van de verschillende boeddhistische stromingen is het Tibetaans boeddhisme onder de Nederlandse bevolking de meest bekende stroming. De beoefenaars van het Tibetaans boeddhisme in het westen zijn in de regel leken. In Tibet is dit anders. Daar zijn veel boeddhisten non of monnik, en ze hebben zich teruggetrokken in kloosters.

Naar aanleiding van onze reis door Tibet (2006) zijn we ons gaan verdiepen in de achtergronden van deze boeiende cultuur.
We nemen u tijdens deze lezing graag mee naar de paleizen van de Dalai Lama, die nu in ballingschap in India leeft. De Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Op tweejarige leeftijd werd hij erkend als de incarnatie van de 13de Dalai Lama. Zijn kloosteronderwijs begon toen hij zes jaar oud was... 
In 2009 hebben we hem ontmoet, tijdens zijn bezoek aan Nederland.
 
In Lhasa gaan we met de enorme stroom Tibetaanse pelgrims mee de Jokhangtempel in. Het is niet alleen de oudste tempel van het land, maar ook de heiligste. Want hier staat de Jowo, een standbeeld van de Boeddha op jonge leeftijd. Het is de diepe wens van veel Tibetanen om dit standbeeld een keer te kunnen aanschouwen.
We brengen een bezoek aan diverse kloosters in o.a. Gyantse en Shigatse. Ondertussen hoort u meer over het Tibetaans boeddhisme.

Er is eveneens ruimte voor de indrukwekkende natuur.
We nemen u mee op (een deel van) onze reis, langs dorpen en kloosters. En op onze wandeling van enkele dagen rond Yamdruk Tso, een prachtig turkooizen meer, dat op een hoogte van 4200 m ligt.

Het Tibetaans boeddhisme en de Dalai Lama. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig  fotomateriaal en authentieke Tibetaanse muziekfragmenten.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER


Donatie

De (onafhankelijke) stichting Tibet naar School heeft zich tot doel gesteld het onderwijs en de leefomstandigheden van Tibetaanse kinderen in Tibet te verbeteren. Alles wat de stichting onderneemt komt voort uit de wensen en behoeften van de Tibetanen zelf!
De International Campaign for Tibet richt zich op het toezicht op en de rapportage over de rechten van de mens, het milieu en de sociaal-economische omstandigheden in Tibet. De organisatie komt op voor Tibetaanse religieus en politiek gevangenen.

Wij dragen Tibet een warm hart toe en hebben veel waardering voor bovengenoemde stichting en organisatie.  Van deze lezing dragen we dan ook 10% af aan Tibet naar School  of aan de ICT.
 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur