Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  TIBET EN NEPAL


Tibet en Nepal 

Rondreizen door Tibet is een heel bijzondere ervaring. Tot 1950 was Tibet een onafhankelijk land, maar sinds de invasie in 1950 behoort het tot China. Pas in 1979 ging het land open voor toerisme, maar af en toe liepen de spanningen hoog op en werden de grenzen tijdelijk gesloten.
Deze lezing gaat over een reis van 30 dagen door (een deel van China,) Tibet en de omgeving van Kathmandu in Nepal uit 2006.
 
Tibet en Nepal hebben een grote aantrekkingskracht op mensen uit het westen.
Voor Tibet komt dat vooral door de indrukwekkende natuur en de legendarische persoon de Dalai Lama. Onder de steden daar is Lhasa de voornaamste trekpleister.
Deze lezing bestaat voor een groot deel uit eigen ervaringen. Zoals een bezoek bij een nomadenfamilie en aan de belangrijkste tempel in Lhasa, de Jokhang. We nemen u mee naar de indrukwekkende paleizen, waar de Dalai Lama verbleef, toen hij nog niet in ballingschap leefde.
Uiteraard zal een bezoek aan enkele kloosters (in o.a. Gyantse en Shigatse) niet ontbreken. Wie nu in de kloostercomplexen rondloopt kan zich nauwelijks voorstellen, dat er hier in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw zoveel werd vernietigd.
We wandelen enkele dagen rond Yamdruk Tso, een prachtig turkooizen meer, dat op een hoogte van 4.200 m ligt. En reizen verder door een waanzinnig mooi landschap.
Natuurlijk hebben we onderweg allerlei Tibetanen ontmoet. De lokale bewoners lieten wel merken dat ze niet zo gelukkig waren met de Chinese aanwezigheid in hun land. Maar ook wanneer ze Engels spraken bleek al gauw dat ze bang waren en niet wilden praten over politiek of de Dalai Lama.
Geleidelijk aan voert de reis ons naar de Nepalese grens. We hebben dan zon 5000 km afgelegd.

In Nepal brengen we de meeste tijd door in Kathmandu, de hoofdstad, met zijn vriendelijke en kleurrijke bevolking. We bezoeken Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier, waar de hindoes hun doden verbranden.
Op het Durbar Square lopen we rond tussen de ongeveer 50 tempels en andere religieuze monumenten. We zien het indrukwekkende plein, zoals het er uitzag vr de zware aardbeving in 2015.

Aly Wagenvoorde neemt u graag mee op deze niet-alledaagse reis. Een zware reis, met boeddhistische monniken, legendarische kloosters en paleizen en indrukwekkende landschappen. Wat meer recente ontwikkelingen in Tibet zullen echter ook aan de orde komen.
Het wordt een boeiende lezing, waarbij u tevens kunt genieten van mooie foto's van een overgetelijke reis en van Tibetaanse en Nepalese  muziekfragmenten.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************
Wilt u een voorproefje of nog even nagenieten? Klik -> HIER (voor natuurfoto's)
 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER


Donatie

De (onafhankelijke) stichting Tibet naar School heeft zich tot doel gesteld het onderwijs en de leefomstandigheden van Tibetaanse kinderen in Tibet te verbeteren. Alles wat de stichting onderneemt komt voort uit de wensen en behoeften van de Tibetanen zelf!
De International Campaign for Tibet richt zich op het toezicht op en de rapportage over de rechten van de mens, het milieu en de sociaal-economische omstandigheden in Tibet. De organisatie komt op voor Tibetaanse religieus en politiek gevangenen.

Wij dragen Tibet een warm hart toe en hebben veel waardering voor bovengenoemde stichting en organisatie.  Van deze lezing dragen we dan ook 10% af aan Tibet naar School  of aan de ICT.
 

cedar gallery, d site voor kunst en cultuur