Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  TRANSSIBERISCHE - / TRANSMONGOLIň SPOORLIJN


TranssiberiŽ/TransmongoliŽ 
Een lezing over een reis van 28 dagen van Moskou, via SiberiŽ en MongoliŽ naar Beijing.
8000 km per trein...

Een treinreis van Rusland naar China, dat maakt velen nieuwsgierig. Hou zou dat zijn om dagenlang in een trein te zitten. Heb je daar een beetje privacy en is het wel veilig? Tref je in de trein medetoeristen of reizen er ook gewone Russen mee?
De reis gaat door SiberiŽ. Je hoort vaak van de eindeloze berkenbossen. Maar welke mensen leven er in de buurt van de spoorlijn? En is het er niet onmenselijk koud? Bovendien is SiberiŽ een gebied voor bannelingen. Dat is toch niet aantrekkelijk voor een vakantie? Als vakantiebestemming zou menigeen liever ItaliŽ kiezen.
  
We nemen u in deze lezing mee op onze reis per trein vanuit Moskou, door SiberiŽ en MongoliŽ, om na 8000 km de metropool Beijing te bereiken. Misschien begrijpt u na afloop iets van onze fascinatie voor o.a. het grote Russische rijk en de rijke geschiedenis ervan.
De Russische tsaar was degene die op het idee kwam om een spoorlijn aan te leggen door het slecht toegankelijke SiberiŽ. Waarom had hij belang bij zo'n spoorlijn? SiberiŽ is toch een land vol sneeuwstormen en gevangenkampen?  Hoe kun je in zo'n onherbergzaam gebied en onder zulke barre omstandigheden een spoorlijn aanleggen en waarom zou je dat willen? Hoe zag die eerste trein er uit en wie reisden ermee?

Deze lezing geeft u niet alleen antwoord op bovenstaande vragen, maar laat u bovendien een kijkje nemen in de steden Moskou, Jekaterinenburg, Irkoetsk en Beijing. Met name in Jekaterinenburg staan we opnieuw stil bij de tsarenfamilie; hier zijn immers de laatste tsaar en zijn gezin vermoord.
Uiteraard verlaten we de trein in MongoliŽ, om enkele dagen te leven zoals de nomaden dat doen. In een ger, midden in niemandsland...

De Transsiberische Spoorlijn. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig fotomateriaal en authentieke muziekfragmenten uit de verschillende landen langs deze route.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         Ä140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl


                      *  *  *  *  *

Wilt u een voorproefje of nog even nagenieten? Klik -> HIER (voor foto's en beknopte inhoud)

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER                                         Meer natuurfoto's RUSLAND & MONGOLIň? Klik  HIER

cedar gallery, dť site voor kunst en cultuur