Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

Lezingen

 Lange-afstand-wandelingen, Van Winschoten naar Winterswijk

Lezing


 
 

 

Van Winschoten naar Winterswijk, van de Dollard naar de Achterhoek                  

Een lezing met fraaie beelden van het landschap, de dorpen en historisch interessante plekken van de grensstreek. 
 
We wandelen graag en hebben in 2013 o.a. 600 km van een pelgrimspad afgelegd, in Japan. Een bijzondere ervaring rijker hebben we het wandelen in eigen land ook weer opgepakt. Want ook hier kun je dagenlang wandelen door een afwisselend landschap. Vaak zonder een mens te zien.
In 2014 hebben we het Pieterpad uitgelopen, in 2015 het Marskramerpad, in 2015/'16 het Zuiderzeepad en daarna werd het tijd voor een lange wandeling langs onze oostgrens. 

Het woord 'noaberschap' (burenhulp) is een begrip, langs deze grens. De burenplichten hadden vooral te maken met de belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven, zoals geboorte, ziekte en dood. Inmiddels is het noaberschap op een haar na verdwenen, nu onze maatschappij zoveel individualistischer is geworden.  
Maar de Duitsers waren en zijn onze buren.
Die Nederlands-Duitse grens kunnen we inmiddels zonder paspoort passeren, er was geen douanier te bekennen op onze wandeling. Maar wat blijkt het eigenlijk een interessant gebied, als je je er iets meer in verdiept.
In grote delen van het Duitse grensgebied werd lange tijd Nederlands gesproken! Arbeiders uit Duitsland trokken naar het welvarende Nederland voor (seizoens)arbeid; later kwam er een omgekeerde trek op gang en vertrokken Nederlandse arbeiders naar het Ruhrgebied om daar tijdelijk aan de slag te kunnen. Er werd gesmokkeld en er werd gestreden met de 'noabers'.

De Nederlands-Duitse grens en de nabije omgeving ervan is het gebied waar deze lezing zich afspeelt. Te beginnen in (het Oldambt en) Westerwolde, nu een streek in het oosten van Groningen. In de middeleeuwen lag het echter in het grootste moerasgebied van Europa en behoorde het bij het Duitse Saksen. Eeuwenlang lag het daar vrij geďsoleerd. Hier bevinden zich bekende plaatsen als Bourtange en Nieuweschans.
Een prachtige start van een lange wandeling waar veel over te vertellen valt. Maar waarin eveneens veel ruimte is voor de natuur. Kortom, een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis én voor wie houdt van prachtige landschapsfoto's.
 
We laten u graag meegenieten van mooie verhalen over de geschiedenis van de grensstreek en van het fraaie landschap, dat zich tijdens deze wandeling van ongeveer 350 km voor ons ogen ontvouwde.

Van Winschoten naar Winterswijk. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig film- en fotomateriaal en mooie muziekfragmenten.


********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

Een andere lezing over een wel zéér bijzondere wandeling treft u HIER aan.
   

 


 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur