Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  MINDERHEDEN IN ZUIDWEST CHINA


 

 

 

Kleurrijke volkeren in zuidwest China

Vier keer brachten we een bezoek aan China. De laatste keer, in 2012 was een van de hoogtepunten. Niet alleen, omdat het zuidwesten van China zo'n prachtig gebied is. Maar ook, omdat we voor het eerst ruim een maand met z'n tween door China zijn getrokken. Te voet, per taxi, met priv-chauffeur en per vliegtuig. Dat leverde bijzondere ervaringen op!

Het zuiden van China heeft grotendeels een geheel ander karakter dan het 'klassieke' centrale gedeelte van China. Hier wonen veel kleurrijke bergvolkeren met een geheel eigen cultuur; van de Tibetanen tot de Yi, van de Miao tot de Dai en van de Dong tot de Bai. Er zijn tientallen verschillende volkeren die vaak nog in traditionele dorpen wonen temidden van schitterende (berg) landschappen.
Alle feiten over het moderne China lijken hier amper te gelden. We fietsten door dorpjes met modderige straten, zagen boeren die hun akkertje bewerkten met waterbuffels en mensen die de was deden in een kanaaltje.

Tijdens deze lezing brengen we o.a. een bezoek aan Kunming. Kunming staat bekend als de stad van de eeuwige lente. De laatste jaren heeft de stad een metamorfose ondergaan; veel van de oude stad is afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Er is echter ook een oud gedeelte, waar ouderen samenkomen om spelletjes te spelen en om samen traditionele muziek te maken.

Op slechts 160 kilometer ten noorden van Kunming, zon vier uur rijden, ligt het unieke landschapsgebied Hongtudi, ook wel bekend als het Rode Aarde gebied. Kleine stukjes knalrood gekleurd land liggen hier verspreid op de heuvels en hellingen en zijn bebouwd met verschillende gewassen zoals koolzaad, aardappelen, gerst en mas. Dit zorgt voor een prachtige bonte lappendeken.
 
In de omgeving van Yuanyang, vlak tegen de grens met Vietnam, bevinden zich hellingen vol kleine terrassen. Het gaat om de meer dan fascinerende terrasbouw van het Hani Volk. Het is een van de mooiste gebieden aan rijstterrassen ter wereld.

Een van de beroemdste wandeltochten in China is die door de Tiger Leaping Gorge. Een prachtig natuurfenomeen. Reden we hier eerst langs de oevers van de Yangtze , nu zagen we de rivier door een nauwe kloof stromen, tussen bergen van boven de 5000m. We wandelden hier urenlang boven de bulderende rivier, die vanaf deze hoogte nauwelijks meer dan een stroompje leek. Daarna ging onze reis verder naar Shangri-La, het aardse paradijs (uit het boek Lost Horizon, in 1933 geschreven door de Engelse romanschrijver James Hilton) waar veel Tibetanen wonen.
 
Uiteraard leverde deze reis prachtige beelden op. Maar we kwamen ook in contact met de plaatselijke bevolking, met wie we met handen en voeten of soms via een persoon die zowel Chinees als Engels sprak, communiceerden. Waardoor we ook iets meer te weten kwamen over het leven van de mensen in dit gebied. Trouwen is bijv. een groot probleem, want hoe kom je hier als man aan de vrouw?
Zuidwest China is een feest voor het oog, door het gevarieerde landschap en de kleurrijke volkeren die hier leven.

De minderheden in zuidwest China. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig fotomateriaal en originele muziek uit China.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

Wilt u een voorproefje of nog even nagenieten? Klik -> HIER (voor natuurfoto's)
 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, d site voor kunst en cultuur