Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

 SCHILDERS


 

In de BEELDENTUIN vindt u veel beroemde en minder beroemde beelden met een korte beschrijving.

Een tweede onderdeel is BEELDHOUWERS. Hier vindt u informatie over het leven en het werk van bekende en minder bekende beeldhouwers. U kunt een indruk krijgen van hun werk en er wordt soms verwezen naar musea waar u het werk van de beeldhouwer kunt gaan bekijken.

MEER beelden vindt u o.a. bij het onderdeel Russische verhalen -> BEELDEN IN JEKATERINENBURG

 

 ©.All Rights Reserved. NO!- Neither Facebook and Instagram nor any other visitor may use my name or any of my content without my permission.
     You can contact me at   cedars@live.nl

 

Beeldhouwers:

Armando  -  Arp  -  Bourgeois  -  Charpentier  -  Dekkers  -  Hellegers  -  Heyster  -  Hunzinger  -  De Jong  -  Klinge  -  Kulche  -  Long  -  Maillol  -  Radboud  -  Rodin  -  Spronken  -  Steen  -  Suvero  -  Varga  -  Visch  -  Wakabayashi  -  Wong  -  Zadkine
 

 

Armando
(geboren als Herman Dirk van Dodeweerd) was een zeer veelzijdig kunstenaar.  Hij was (een Nederlandse) kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker.
Hij is in 2018 gestorven, bijna 90 jaar oud.
In 1998 werd in Amersfoort het Armando Museum geopend. Op 22 oktober 2007 werd het museum door een uitslaande brand geheel verwoest, waarbij vrijwel de gehele aanwezige collectie en een deel van het documentatie-archief verloren zijn gegaan.
Armando is zeker ook bekend als beeldhouwer. Thema’s in zijn werk zijn schuld, de Tweede Wereldoorlog en een gevoel van melancholie. Hij had een bijzondere beeldtaal, van grote vormen en een ruw oppervlak. Zijn mensfiguren zijn steeds vervormd en vaak nog wel herkenbaar als een mensfiguur, maar dan één waaraan delen ontbreken.

 

   
Links: Armando (1929-2018)                                                       Rechts: Melancholie  2006
Gestalt  2001  (brons)                                                                    Kröller Müllermuseum                                      
Clingenbosch 

 

Bourgeois

Spider Couple  2003
Louise Bourgeois (1911-2010)
brons
Collectie Gemeentemuseum Den Haag

Het beeld van de spin is een hommage aan de beschermende, wevende moeder. Bourgeois’ ouders hadden een restauratiewerkplaats voor antieke tapijten. Als kind tekende zij de ontbrekende delen, die vervolgens werden ingeweven. ‘Ik kom uit een gezin van herstellers. De spin is een hersteller. Als je tegen het web van een spin aanloopt, wordt ze niet boos. Ze begint te weven om het te herstellen.’

                                      

 


'Lorelei' - Elisabeth Varga 1996


'Mongoolse adelaarsdans'  - Elisabeth Varga

©PAM PHOTOS

 



L'air  Aristide Maillol

Meer over Maillol:

http://www.phinnweb.org/livingroom/ILikeToWatch/allenjones/
 

©PAM PHOTOS

  
'Marathon man', 1982  -  Georges Charpentier (Prignac 1937)
brons

Het oeuvre van Georges Charpentier (1937) kent vele vrouwelijke naakten. In dit beeld staat voor de verandering een mannelijk naakt centraal. 'Marathon man' toont echter maar een beperkt deel van het lichaam, zelfs minder dan de helft.
Toch is er genoeg overgebleven om het beeld van een rennende man te suggereren. De decoratief weergegeven lijnen van het gespierde atletenlijf worden voortgezet in de sierlijke contour, waaruit een en al souplesse spreekt.

Luister tijdens je wandeling door onze beeldentuin naar bijvoorbeeld

John Cage ~ But what about the noise...?  (zie YouTube)
 

     
links: 'Mité', 1981  -  Arthur Spronken (Beek 1930)          rechts:  'Die Sphinx'  -  Ingeborg Hunzinger (Berlijn 1915-2009)

©PAM PHOTOS
 

Ingeborg Hunzinger, geboren als Ingeborg Franck, (Berlijn, 3 februari 1915 - aldaar, 19 juli 2009) was een Duitse beeldhouwster.

Hunzinger werd in 1932 lid van de Kommunistische Partei Deutschlands en begon in 1935 met een kunstzinnige opleiding. Omdat ze van moederszijde van Joodse komaf was, zocht ze tijdens de Tweede Wereldoorlog haar toevlucht in achtereenvolgens Italië, Silezië en het hogere gedeelte van het Zwarte Woud. Ze kreeg twee kinderen van de Duitse kunstschilder Helmut Ruhmer maar kon vanwege de Neurenberger rassenwetten niet met hem trouwen. Ruhmer verloor vlak voor het einde van de oorlog het leven. In de jaren 50 trouwde ze met de kunstschilder Adolf Hunzinger en baarde haar derde kind. Na te zijn gescheiden, hertrouwde ze in de jaren 60 met de beeldhouwer Robert Riehl.

Hunzinger pakte na de oorlog haar afgebroken kunststudie in Oost-Berlijn weer op en gaf er onder meer les aan de kunsthogeschool. In 1953 vestigde ze zich als vrij kunstenares in Treptow-Köpenick.

Tegen het eind van haar leven werd ze lid van de in 2007 opgerichte socialistische partij Die Linke. Inge Hunzinger overleed in 2009 op 94-jarige leeftijd.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ingeborg_Hunzinger

Ze is de grootmoeder van de schrijfster Julia Franck.

 

     
'Jeune fille dans une barque', 1999.  André Raboud (Straatsburg 1949)
graniet

©PAM PHOTOS
 

Na de plotselinge dood van een vriend verruilde André Raboud in 1972 zijn esthetische benadering van kunst voor een symbolische. Het meisje uit de titel van dit granieten beeld uit 1999 is gereduceerd tiot een streep  en twee bultjes en een halfronde ondiepe holte. Haar liggende positie zou erop kunnen wijzen dat ze gestorven is. In dat geval is de boot al snel een baar en de denkbeeldige rivier de scheidslijn tussen leven en hiernamaals.

Filmtip: Het meisje en de dood (2012), een liefdesverhaal dat zich afspeelt aan het eind van de 19de eeuw in een oud hotel annex sanatorium.

Muziektip: Antonín Dvořák – Requiem   of   Franz Schubert - Der Tod und das Mädchen

of   Lotte Lenya - Ballade Vom Ertrunkenen Mädchen

 


'Symposion vignet' - Ad Dekkers

Adriaan (Ad) Dekkers (Nieuwpoort, 21 maart 1938 - Gorinchem, 27 februari 1974) was een Nederlandse beeldhouwer die vooral bekend werd door zijn reliëfs.
Dekkers was een exponent van de geometrisch-abstracte kunst en het beeldend denken uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Hierbij bouwde hij voort op De Stijl en Bauhaus, maar koos een eigen koers in kleur en materiaalkeuze.

Het beeld hierboven bevindt zich in Gorinchem. Het is een in beton uitgevoerd beeld waarbij is uitgegaan van de karakteristieke maatverhoudingen 1:2:3:4. Het werd in 1974 gemaakt.
 

'Mist', 2001  -  Isamu Wakabayashi


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

 

'Vibrating figure', 1981-1986  -  Jos Wong (Roermond 1928 - 2009 Amsterdam)
brons

         
 

©PAM PHOTOS


'The Peckhamiam mimic forth and fifth commandment', detail 2007  -  Folkert de Jong


 


'Luchtschip'  - Jan Steen

        'detail'
'Ladderman'  -  Jan Steen

©PAM PHOTOS
 

Muziektip (zie YouTube):

Arvo Pärt - Trivium

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

 

  

Peking/Beijing

©PAM PHOTOS

Berger de Nuages, 1953  Jean Arp


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

 

     

Moskou, bij het nieuwe Tretyakov

©PAM PHOTOS

 


'Lenin'

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

 

Beeld in Ulaan Baatar, Mongolië

                        

©PAM PHOTOS

 


Egypte

Muziektip (zie YouTube):

Morton Feldman- For John Cage


'La Danaide', 1885  Rodin

 

Peking/Beijing

©PAM PHOTOS

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

Museum de Fundatie

www.museumdefundatie.nl

Dietrich Klinge (1954, Heiligenstadt) is een Duitse beeldhouwer.
In 1958 is zijn familie de DDR ontvlucht en in 1960 woonde Klinge in Stuttgart, waar zijn eerste tekeningen ontstonden. In 1972 heeft hij een langere tijd in India, Nepal en Sikkim doorgebracht.
In 1979 maakte hij zijn eerste beeldhouwwerk.
In 1999 is hij naar Weidelbach verhuisd.

 

     
Der Kult

De beelden van Klinge wekken in eerste instantie de indruk uit hout te zijn vervaardigd. Hij maakt zijn beelden echter eerst wel in hout, maar hij giet ze daarna in brons. De grootte van de beelden varieert van enkele centimeters tot vele meters.


Zittende mensfiguren met een getrapt lichaam komen vaak voor in zijn oeuvre. De trap is zowel lichaam als sokkel. Het hoofd lijkt nauwelijks verbonden met het lichaam, het staat als het ware op een soort altaar.  
De titel van het beeld boven de hand, ‘der Kult’ wijst op een religieuze functie. De figuur heeft een gezicht dat geënt lijkt op Afrikaanse maskers, al zou je de oorsprong misschien eerder moeten zoeken in India of Nepal (?) Zijn of haar positie is zuiver frontaal, wat de indruk van een goddelijke status versterkt.

* * *

Ossip Zadkine, geboren als: Yossel Aronovich Tsadkin, (Vitebsk (Wit-Rusland), 14 juli 1890 – Parijs, 25 november 1967) was een Franse beeldend kunstenaar van Wit-Russische komaf. Hij is vooral bekend geworden als beeldhouwer, maar hij laat ook een belangrijk oeuvre na van gouaches en litho's.
In Nederland kennen we hem vooral van het beeld ‘De verwoeste stad’, het bekende beeld en Rijksmonument dat Ossip Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het is op 15 mei 1953 onthuld en bevindt zich op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum in Rotterdam.



Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld De Verwoeste Stad toen hij vanuit Parijs onderweg was naar zijn vriend, de arts Hendrik Wiegersma in het Nederlandse Deurne. Toen de trein over het luchtspoor door Rotterdam reed zag hij het weggevaagde centrum van de stad.
Het beeld is van brons en stelt een man voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement.

Rebecca, 1927  Ossip Zadkine
Hoge Veluwe, het  Het Kröller-Müller Museum 
 

 

  

©PAM PHOTOS

In de beeldentuin van museum De Fundatie staat de ‘Grote Vrouwenkop’ uit 1927, gemaakt van graniet.
Graniet is een materiaal dat zich door zijn hardheid slecht leent voor details. Ossip Zadkine heeft het gezicht van de vrouw daarom met minimale middelen weergegeven. Het materiaal zorgt voor een krachtige uitstraling, vergelijkbaar met die van de archaïsche kunst van de oude Grieken.

 

* * *     

Gust Kulche

Gust Kulche (1894-1988 wijdde het grootste deel van zijn leven aan de schilder- en dichtkunst. Pas rond zijn 65ste jaar begon hij serieus met beeldhouwen.
De natuur was zijn belangrijkste inspiratiebron.

Liggende vorm, 1964
steen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

AUB au mijn benen, 1995  Henk Visch
Museumpark, bij Kunsthal Rotterdam


 

Twee cheetahs 1994  Hetty Heyster
Museum De Buitenplaats, Eelde

Guus Hellegers

     

Het Bestuur 1973  Guus Hellegers
Museum De Buitenplaats, Eelde
 

©PAM PHOTOS

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

Richard Long

Bergeyck Circle, second version 2008, Richard Long
Hoge Veluwe, het Kröller-Müller Museum 

Persoonlijk vind ik het werk van Richard Long fascinerend. Long legt lange tochten af op de meest afgelegen plekken van de aarde: de wouden van Canada, het hooggebergte van de Andes en de Himalaya, de woestijnen van Australië, maar ook de Schotse Hooglanden of de heuvels van Wales. Op zijn trektochten treft hij natuurlijk allerlei materialen aan. Met deze stenen, takken, zand of wat er maar voorhanden is 'tekent' hij lijnen, spiralen of cirkels in het landschap. Zo ontstaan door mensenhanden gemaakte vormen, die dus niet op een natuurlijke wijze zijn ontstaan. Maar waaraan de natuur wél een grote bijdrage heeft geleverd. En vroeger of later gaan deze 'kunstwerken' ook weer op in de natuur. 
Met die man had ik wel eens een tijdje willen optrekken. Het lijkt me heel inspirerend.

K-piece, 1972  Mark di Suvero
Mark di Suvero is een Amerikaans kunstenaar, die rond 1960 is begonnen met het maken van grootschalige constructies van enorme houten en ijzeren balken. Alle onderdelen houden elkaar in evenwicht en lijken vaak in de ruimte te zweven.

Hoge Veluwe, het Kröller-Müller Museum 



                                                                             

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  top ----

Sculptures are the property of their respective creators and owners.
Cedar Gallery is a non-profit site. Sculptures are published on this site purely for educational reasons, for the purpose of information, for the pleasure of our visitors and with good intentions. If the legal representatives ask us to remove a picture of a sculpture from the site, this will be done immediately. We guarantee to fulfil such demands within 72 hours. (Cedar Gallery reserves the right to investigate whether the person submitting that demand is authorized to do so or not).

 

Meer informatie over de getoonde beelden en/of beeldhouwers is welkom.
Evenals foto's van andere beelden.

cedars@live.nl